Flere og flere danskere vælger i dag at leve af en vegansk eller vegetarisk kost. Ifølge tal fra Dansk Vegetarisk Forening (DVF), lever 2,4% af den danske befolkning helt vegetarisk i 2018, hvor antallet i 2010 slet ikke var statistisk målbart.
Vegansk og vegetarisk kost er begge kostformer der udelukker alle kødprodukter fra (land)levende dyr.
Vegerarisk kost kan evt. indeholde lidt mejeriprodukter og/eller æg og betegnes lakto-ovo-vegetarisk kost. Nogle vegetarer vælger at spise en smule fisk, det der i fagtermer kaldes pesco-vegetarisk kost, omend fisken også er et levende væsen.
Vegansk kost indeholder ingen ingredienser der stammer fra dyr, dvs. hverken kød, fisk, æg, mejeriprodukter, gelatine, insekter eller honning. Veganere undgår også alle produkter hvor dyr, eller bestanddele fra dyr, har været anvendt i produktionen af fødevaren. Det kan fx. være visse former for alkohol, hvor der har været anvendt fiskeblære i klaringsprocessen.
Vegansk og vegetarisk kost er defineret udfra de fødevarer som de IKKE indeholder, og derfor siger det ikke så meget om den samlede sundhedsværdi af en vegansk eller vegetarisk kost. Selvom den vegansk kost helt udelukker mættet fedt fra animalske kilder, hvilket især er gavnligt for hjertesundheden, er det vigtigt at der også inkluderes fødevarer der giver næring og sundhedsværdi. Hvis kosten mest består af hvid toast med marmelade (for nu at sætte det lidt på spidsen), og der ikke inkluderes hele, uforarbejdede plantefødevarer, ja så er den sundhedsmæssige værdi af en vegansk kost svær at få øje på, og vil på sigt føre til mangel på essentielle næringsstoffer. Omvendt, er kostindtaget domineret at hele, uforarbejdede plantefødevarer – en plantebaseret kost – så vil de sundhedsmæssige gevinster være uovertrufne.
Valget om at leve vegansk eller vegetarisk er ikke nødvendigvis truffet ud fra en sundhedsmæssig overbevisning, men beror oftere på værdier og holdninger omkring dyrevelfærd og bæredygtighed. Der er ingen tvivl om, at det at undgå eller meget kraftigt reducere indtaget af animalske produkter er det optimale kostvalg (se fx EAT Lancet kommision) set i lyset de miljø- og klimamæssige påvirkninger der er konsekvensen af animalsk fødevareproduktion til en voksende global befolkning.
Sundhedsmæssigt er det ligeledes en gevinst for verdensbefolkningen, hvis kostvalget baseres på hele, uforarbejdede plantefødevarer, som beskrevet ovenfor.
Det kan dog godt være en udfordring at gå fra en traditionel dansk kost, der typisk er baseret på mange animalske produkter, til en plantebaseret kost. Det kan selvfølgelig sagtens lade sig gøre, men det kræver også at man lige ser sig lidt for og sætter sig ind i hvordan man dækker sit behov for de essentielle vitaminer, mineraler og proteiner, når man ikke længere kan læne sig op ad de gængse fødevarer og opskrifter.
Jeg vil dog understrege, at som veganer er det altid nødvendigt at tage et tilskud af B12-vitamin.
Er man en familie, er mange naturligvis bekymrede for børnenes behov, men også det lader sig nemt gøre, når først man har lært, hvor de essentielle næringsstoffer befinder sig i en ren plantebaseret kost og har opbygget et basis repertoire af fødevarer og opskrifter der fungerer i en travl hverdag.
Lever du eller ønsker du at leve mere vegansk eller vegetarisk og er du i tvivl om din kost indeholder de essentielle næringsstoffer i tilstrækkelig mængde, tilbyder jeg en grundig gennemgang af dine kostvaner og giver dig forslag til hvor du evt. skal være opmærksom, så du sikrer et optimalt indtag for din sundhed.
Jeg har ekspertise på dette område da jeg selv igennem en del år har levet helt vegansk og plantebaseret og kan vejlede om behovet for alle aldergrupper, inkl evt. diætetiske udfordringer i forhold til børn, sportsernæring, ældre og småtspisende der skal have en meget energitæt kost.
Du er velkommen til at kontakte mig for at høre nærmere om hvordan jeg kan hjælpe dig.
Se priser og tilskudsmuligheder her