Cøliaki kaldes også glutenintollerance og er en sygdom i tyndtarmen, der betyder at cellerne i tarmvæggen reagerer imod gluten og derved opstår en beskadigelse af tarmslimhinden. Gluten er et proteinstof der findes i kornarterne hvede, rug og byg. I nogle sammenhænge nævnes også havre. Havre kan være forurenet af de glutenholdige kornarter hvede, rug og byg, da det kan være svært at holde en mark 100 % fri for spor af andre kornarter. Man kan købe glutenfri havre, hvor dyrkningsforholdene er sådan, at der ikke er kommet spor af de andre kornarter ind på marken.

Som med fødevareallergi, kræver en korrekt diætbehandling af cøliaki en total udelukkelse af alle fødevarer der indeholder det sygdomsfremkaldende stof, som her er gluten. Men eftersom cøliaki ikke er en fødevareallergi, har den ikke samme virkningsmekanisme og følgerne ved at bryde diæten er ikke nødvendigvis så tydelige, som de oftest vil være ved en allergi. Nogle kan mærke uro og smerter i maveregionen med det samme, bare de får den mindste smule gluten, mens andre ikke nødvendigvis mærker en reaktion. Uanset, så sker der en skade på tarmen og gentagne diætbrud har konsekvenser på lang sigt i form af mindsket optag af vitale næringsstoffer, men også øget risiko for knogleskørhed og cancer i tarmen.

Ved cøliaki skal man være opmærksom på at få nok kostfibre. Når man udelukker de kornarter, der i dansk madkultur, er hovedkilderne til fuldkorn, skal man være påpasselig med hvad man sætter i stedet. Der findes i dag en masse glutenfrie varer tilgængelige i almindelige supermarkeder, men ofte er de noget dyrere og næringsindholdet er ikke altid i top. Der findes heldigvis også et stort udvalg af naturligt glutenfrie kornarter, frø og kerner, der i sin hele, uafskallede form er gode kilder til kostfibre. Sammen med gode fiberrige grøntsager, glutenfri havre samt bælgfrugter, kan fiberindtaget sagtens nå over det anbefalede daglige minimums indtag på 25 – 35 g/dag for voksne.

Du er velkommen til at kontakte mig for at høre nærmere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Se priser og tilskudsmuligheder her