Anoreksi og bulimi er kendte former for spiseforstyrrelser og måske har du også hørt om Binge Eating Disorder (BED) – også kaldet overspisning – der er den mest udbredte form for spiseforstyrrelse i Danmark. Også ekstremt eller sygeligt fokus på sund mad, kaldet ortoreksi, karakteriseres som en spiseforstyrrelse.

Spiseforstyrrelsen bruges som et “redskab” til at håndtere/dulme følelser der kan være svære at rumme. Eksempelvis ved følelsen af kontrol ved at nægte sin krop mad og ignorering af følelsen af sult eller ved omvendt at overspise og blive ved, selvom man slet ikke er sulten, indtil man når et punkt, hvor det er næsten fysisk umuligt at rumme mere, eller hvor man måske af skam og skyldfølelse går ud og kaster op.

Uanset “strategi”, så er den følelse af kontrol, eller dulmen af svære følelser som spiseforstyrrelsen giver, kun kortvarig – fordi det netop er symptomer der kortvarigt dækkes over, mens den eller de dybereliggende årsager til de følelser, der er svære at rumme, ikke håndteres.

En spiseforstyrrelse er en kompleks lidelse og der er mange forskellige faktorer der kan være medvirkende til at den opstår. Derfor er behandlingen aldrig ensidig, flere faglige ekspertiser skal være involveret: læge, terapeut, psykolog eller psykiater samt klinisk diætist.

Forløbet hos klinisk diætist har fokus på kosten. Her gennemgår vi meget nøje indtaget, og det er ofte nødvendigt med en kostplan for at have en rettesnor at følge i starten. Viden om kost er ofte stor hos mennesker med en spiseforstyrrelse, men den viden er ofte ensidigt fokuseret på kalorier og ikke så meget på sundhedsværdien i et bredere perspektiv og konsekvenser af for meget eller for lidt ernæring på kort, såvel som på lang sigt.
Derfor vil forløbet også have fokus på grundig vejledning om ernæring og konsekvenser for krop og sundhedstilstand og man må påregne et forløb over længere tid og flere opfølgninger.

For et optimalt forløb anbefaler jeg, at du samtidig går i et forløb hos din læge eller en terapeut, der har fokus på den psykologisk og følelsesmæssige håndtering af spiseforstyrrelsen.

Du er velkommen til at kontakte mig for at høre om hvordan vi kan lave et forløb der passer til dig.

Se priser og tilskudsmuligheder her