Følelsen af oppustethed og lidt rigeligt luftudvikling i tarmene har de fleste mennesker oplevet fra tid til anden. Ændring i kostindtag fx omkring højtider eller ferie, nervøsitet mv kan på forskellig vis forårsage en ændring i tarmfloraen eller tarmens bevægelser. Det er helt naturligt. Det er også naturligt at have lidt luftafgang dagligt, det er tegn på at bakterierne arbejder i tarmen og fordøjelsen er i gang.

Der hvor det bliver generende, måske endda invaliderende, er når man hele tiden plages af uregelmæssig luftafgang, eller har svært ved at styre det. Det kan også være følelsen af voldsom oppustethed kombineret med forstoppelse og/eller diarré, og ikke mindst smerter fra mave-tarm kanalen, der til tider kan være ret voldsomme. Har man disse symptomer skal man selvfølgelig i allerførste omgang søge læge og blive udredt. Det kan være man har sygdommen cøliaki (glutenintollerance), laktoseintollerance (manglende evne til at fordøje mælkesukker), en inflammatorisk tarmsygdom som colitis ulcerosa eller crohns sygdom, eller måske noget malignt. De kan alle give ovenstående symptomer.

Men mange oplever alligevel symptomer, selvom de er blevet grundigt udredt og der ikke kan stilles nogen medicinsk diagnose. Så kalder man det irriteret tarm – der ofte omtales som en udelukkelsesdiagnose – fordi der ikke kan findes en patologisk (sygdomsmæssig) årsag.

Det er derfor nærliggende at kigge på kostmønstre, og mange kan også berette om at særlige fødevarer udløser symptomerne – fx meget grove og fiberrige grøntsager, løg, fødevarer med højt indhold af såkaldte FODMAPs (det står for fermenterbare oligosacharider, disakkarider, monosakkarider and (og) polyoler), en kost med meget sukker og hvidt brød osv.

Udfordringen ligger i, at det sjældent er helt det samme fra person til person. Det, din sidemand bliver oppustet af, er ikke nødvendigvis det, du selv oplever. Det kan også være at tærsklen er forskellig. Nogle kan nærmest ikke spise en kvart skive hvid brød uden at føle oppustetheden, andre kan godt klare en skive eller 2 før de begynder at få symptomer. Nogle har det svært med rå grøntsager, men tåler dem fint når de er varmetilberedte osv.

Så det gælder om at finde din tærskel og det der giver netop dig symptomer, således at du ved, hvad du skal undgå og i hvilken mængde. Og samtidig sikre, at du derved ikke kommer til at udelukke vigtige næringsstoffer i din kost, der kan have konsekvenser for dit velbefindende på længere sigt.

Når du kommer til diætbehandling for irriteret tarm, starter vi med at gennemgå dine kostvaner meget grundigt, hvad du spiser, i hvilken mængde og hvad tid på dagen. Sammen kan vi identificere de fødevarer der sandsynligvis forårsager dine symptomer, og lægge en plan for hvad du så skal spise i stedet. Dette skal muligvisjusteres, så regn med et par opfølgninger for at vi kan nå helt i mål.

Det er ikke kun kosten der kan påvirke, også din livsstil, stressniveau, søvnmønster, motionsvaner, alkohol osv. kan have en indflydelse, så vi skal hele vejen rundt.

En anden tilgang er at starte på en low FODMAP diæt, hvor man udelukker stort set alle beskrevne fødevarer, der er kendt for at kunne give symptomer. Efter et kort stykke tid, skulle du gerne kunne mærke ro i maven. Derefter begynder man, med en fødevare ad gangen, at re-introducere de fødevarer der har været udelukket, for at se om de påvirker dig eller ej. Det er en krævende proces, der tager noget tid og en stor grad af disciplin omkring din kost, for at du kan få det fulde udbytte. Til gengæld får du et meget præcist billede af, hvad du reagerer på, og hvad du roligt kan spise (eller måske i en begrænset mængde). Og hvis det virker for dig, vil gevinsten være enorm for dit velbefindende.

Du er velkommen til at kontakte mig for at høre nærmere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Se priser og tilskudsmuligheder her