Antiinflammatorisk kost er et populært emne i tiden og det er bestemt ikke uden grund. Antiinflammatorisk kost har meget tilfælles med det vi kalder plantebaseret kost, og det er da også kun mængden af fisk og olier der egentlig adskiller – og det kan være svært at trække skillelinien i praksis. Det grundlæggende handler for begge kostformer om at spise en variation af så mange hele, uforarbejdede plantefødevarer, som man orker.
Dårlige kost- og livsstilsvaner (herunder rygning, manglende fysisk aktivitet, dårlige søvnvaner, stress og alkohol) har en negativ og belastende indvirken på samtlige af kroppens organer. De bliver slidt før tid kan man sige, og der kan udvikles en kronisk, langvarig form for betændelsestilstand i kroppen – det man indenfor den medicinske verden kalder inflammation. Inflammation kan også opstå akut for eksempel i forbindelse med virussygdomme som influenza og forkølelse, men det vi her taler om, er den langvarige belastning på grund af dårlige levevaner.
Dårlige levevaner kan komme til udtryk som forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, forhøjet blodsukker, insulinresistens, usund balance i tarmfloraen, overvægt og fedme – der især sætter sig omkring kroppen organer – samt stress, og det er alt sammen medvirkende til at forværre tilstanden. Følgerne kan være udvikling af type 2-diabetes, eksem, gigtsygdomme, betændelse i tarmen og hjertekarsygdom.
Antiinflammatorisk kost kan ikke nødvendigvis helbrede, hvis du først har udviklet sygdom; der kan også være andre faktorer der spiller ind på sygdommens udvikling og mulighed for helbredelse. Men mange oplever, at de får det væsentligt bedre og at symptomerne mindskes.
Det er dog vigtigt at sige, at det ikke er nok, kun at kigge på kosten, det er hele livsstilen der skal til et grundigt eftersyn. Det vil jeg gerne hjælpe dig med.
Du er velkommen til at kontakte mig for at høre nærmere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.
Se priser og tilskudsmuligheder her