Kosten er et vigtigt led i behandlingen af hjerte-kar-sygdom og kan være med til mindske risikoen for at hjerte-kar-sygdom opstår.

Hjerte-kar-sygdom er en af de mest udbrede sygdomsformer i Danmark og i mange vestlige lande. I følge tal fra Hjerteforeningen, lever mere end 468.000 danskere med en hjerte-kar-sygdom og andelen er steget med 15 % siden 2006.

Hjerte-kar-sygdom er en samlebetegnelse for en række tilstande, der påvirker hjertet og blodkarrene, lige fra forhøjet blodtryk og for højt indhold af fedtstof i blodet (kolesterol), der kan være medvirkende til, at der udvikles åreforkalkning. Åreforkalkning kan føre til blodprop i hjertet og hjertekramper.

Hjertesygdom kan være medfødt, men de fleste tilfælde af hjerte-kar-sygdom udvikles først senere i livet.

Hjerte-kar-sygdom kan opstå som følge af usund levevis, dvs. dårlige kostvaner med en høj andel af mættet (animalsk) fedt, lavt indtag af grøntsager og fuldkorn, for meget alkohol, rygning og mangel på fysisk aktivitet. Også stress og dårlige søvnvaner kan påvirke hjertesundheden.

En sund kost ved hjerte-kar-sygdom er sammensat så de mættede fedtstoffer, der primært kommer fra animalske produkter, minimeres mest muligt. Det er også nødvendigt at nedsætte indtaget af forarbejdet mad, der ofte indeholder en masse salt og sukker, samt alkohol. Til gengæld gøres plads for gode næringskilder som frugt og grønt, fuldkorn, bær, nødder, kerner og frø.

Du har sikkert også hørt at fisk, især fed fisk, er godt ved hjerte-kar-sygdom, fordi de indeholder langkædede omega-3 fedtsyrer, kaldet EPA og DHA, der er særligt gavnlige for hjertesundheden. Disse langkædede omega-3 fedtsyrer produceres imidlertid ikke af fiskene selv. Fiskene indtager dem ved at spise alger, og så videregives de ellers hele vejen op igennem fødekæden Hvis man vælger at leve af en plantebaseret kost, kan man spare fiskene og tage et omega-3 tilskud der er baseret på alger, istedet for at de har været igennem den marine fødekæde.

Men også planter kan give de gode omega-3 fedtstoffer. Rapsolie, valnødder, hørfrø, hampefrø og chiafrø er især gode kilder til den essentielle omega-3 fedtsyre ALA. Denne kan i kroppen omdannes til de langkædede omega-3 fedtsyrer EPA og DHA.

Du er velkommen til at kontakte mig for at høre nærmere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Se priser og tilskudsmuligheder her