Jeg elsker at lave fyldte grøntsager. Det kan være fyldte auberginer, græskar, peberfrugt eller squash som i denne opskrift. Retten med squash er for mig en rigtig sommerret og egner sig fint til grill, men du kan også lave den i ovn. Du kan også sagtens bruge fyldte til de ovennævnte grøntsager, hvis du ikke har squash tilgængeligt.
Gærflagerne er med til at give en mere fyldig umamismag til fyldet, men kan udelades, hvis du ikke kan skaffe det. Det fås i helsekost og velassorterede supermarkeder. OBS gærflager er inaktive og skal ikke forveksles med tørgær til bagning.
Ingredienser
- 4 squash
- 2,5 dl grønne linser
- 1 spsk. olivenolie
- 1 stort løg, ca. 150 g
- 3 fed hvidløg
- 1 chili (kan udelades/mængde tilpasses efter smag)
- 500 g friske tomater
- 75 g frisk grønkål
- 1 lille bundt persille
- 1/2 tsk røget paprika
- 2 tsk grøntsagsbouillonpulver eller 1/2 terning
- 1,5 spsk gærflager
- Salt og friskkværnet sort peber
Fremgangsmåde
- Skyl squashene grundigt og halver på langs. Skrab indmaden ud med en ske, og læg det til side. Squashen anbringes i grillbakker smurt med lidt olie, eller et stort ovnfast fad, hvis du laver retten i ovn.
- Skyl linserne og kom dem i en gryde med rigeligt vand. Kog dem til de er møre, ca. 20 min. Hæld det overskydende vand fra.
- Imens rengøres og snittes grøntsagerne: Hak løg, hvidløg og chili fint. Skær tomaterne i små tern. Hak grønkål og persille fint.
- Sauter løg, hvidløg og chili i olivenolien, over middelvarme i en stor sauterpande eller gryde.
- Når løgene er klare tilsættes tomater, grønkål og persille. Når grønkålen er faldet sammen og tomaterne afgiver væde, tilsættes røget paprika samt grøntsagsbouillonpulver eller -terning, der vil opløses i væden. Lad det simre i 15 min.
- Tilsæt de kogte grønne linser og gærflager og rør det godt rundt. Lad det simre ca. 5-10 min.
- Smag til med salt og peber.
- Fordel fyldet i de halverede squash, der må gerne være en lille top på. Der vil sikkert være lidt fyld til overs, det kan fx serveres som ekstra tilbehør eller gemmes til frokost.
- Sæt bakken på grillen og grill ved medium varme med låget nede i ca. 25-30 min. Hvis du laver i ovn, stilles fadet i en forvarmet ovn på 180 grader varmluft, ca. 25 min.
- Server fx med grillede majs og syltede agurker.
Indmaden fra squashen kan hakkes og blandes i fyldet eller gemmes og bruges fx i en kage eller brøddej.