Aftenen før Store Bededag skal vi have flækkede, varme hveder. Det er hyggeligt at sidder der med de lune hveder torsdag aften og glæde sig over den forlængede weekend.

Jeg husker en episode, da jeg som barn var blevet så sur på mine forældre, at jeg ville flytte hjemmefra og havde spændt bamse og pude på cyklen, vidst nok med støttehjul endnu. Skulle lige kigge ind ad vinduet – og der sad resten af familien og spiste varme hveder – det syn var alligevel for meget, og måske var det alligevel ikke så slemt at bo derhjemme. Siden har jeg altid sat traditionen højt.

Jeg har lavet to versioner – en grov hvede med fuldkornsspelt og en lys hvede med almindeligt hvedemel. Fælles for begge varianter er, at jeg altid søger at gøre mine opskrifter lidt sundere, lidt bedre, ved at optimere på næringsindholdet. Her ved at tilføje kikærter til dejen. Det betyder bl.a. at jernindholdet er 3 gange så højt som i en almindelig hvedebolle og zink dobbelt så højt. Hvem sagde at det var svært at få nok jern og zink som veganer? Det er ikke her…
Desuden bruger jeg dadler til at give sødme, og rapsolien kan evt. skiftes ud med 1 spsk peanutbutter til at give fedtstof – og en anelse mere protein.

Opskrift på hveder med kikærter:

  • 240 g kogte kikærter (svarer til en dåse, drænet vægt)
  • 2 dl neutral sojadrik
  • 1/2 dl vand
  • 25 g gær
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk kardemomme
  • 50 g dadler (ca. 6 stk.)
  • 1 spsk rapsolie til de lyse hveder – eller 1spsk peanutbutter til fuldkornsvarianten
  • Ca. 400 g mel – det varierer efter meltypen. Brug alm. hvedemel til de lyse boller, og fuldkornsspelt til de mørke fuldkornshveder. Tilsæt melet lidt ad gangen, evt. skal du bruge mere eller mindre

Fremgangsmåde:

Blend kikærterne og dadlerne med sojadrikken til det er en findelt masse. Rør gæren ud i vandet.
Bland den opløste gær med den blendede kikærtemasse og tilsæt salt, kardemomme og fedtstof (rapsolie eller peanutbutter).
Tilsæt melet lidt ad gangen til dejen bliver fast og smidig, og du kan arbejde den igennem, uden at der hænger for meget dej på fingrene. Brug dog gerne en røremaskine til at ælte dejen godt igennem -minimum 5 min. og gerne 10 min.

Så er det tid til hævning – stil dejen et lunt sted i ca. 1 time. Form ca. 12 boller ud af dejen og stil dem i en bradepande beklædt med bagepapir, de skal ikke røre hinanden. Lad dem hæve igen i ca. 1-2 timer, til de “groet” sammen.

Er du i god tid – så lad dem gerne koldhæve natten over, og du kan evt. nøjes med lidt mindre gær.

Sæt hvederne i en forvarmet ovn på ca. 180 grader (varmluft). Lad dem bage i ca. 25 min. Hold øje med dem efter 20 min., bagetiden kan variere fra ovn til ovn. Evt. skal de have længere tid.

Lad dem køle af. Traditionelt skal de flækkes og ristes. Du kan jo også bare spise dem som de er.

Velbekomme 🙂

Varme hveder