Denne opskrift udviklede jeg til patientkøkkenet på Aalborg Universitetshospital. Mange indlagte patienter er småtspisende, men har samtidig et forøget behov for energi og især proteiner. Tidligere undersøgelser af de indlagte patienters præferencer viste, at de meget gerne ville have en lys bolle til kaffen.
For at forbedre næringsindholdet tilsatte jeg kogte kikærter – det giver mere protein, og mere jern, calcium og zink, end når bollen er lavet på rent hvedemel.
Jeg har bibeholdt det lyse mel for at imødekomme efterspørgslen på den lyse bolle. Kikærterne farver ikke bollerne, og de er lige så lette og luftige som vi kender dem. Smagen er da også helt i top og ingen kunne smage at der var tilsat bælgfrugter.
Har du ikke kikærter på hånden, kan du bruge hvide bønner istedet.
Ingredienser
- 1 dåse kikærter (240 g kogte + 160 g kikærtevand (aquafaba))
- 25 g gær
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. sukker
- 2 dl neutral sojadrik
- 1 spsk. rapsolie
- Hvedemel efter behov, ca. 4 dl (hold lidt igen, afhængig af meltypen kan dejen kræve lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Udrør gæren i mælken.
- Tilsæt sukker, salt og olie.
- Blend kikærter med kikærtevandet helt fint og smooth i blender – det tager nogle minutter.
- Tilsæt kikærterne til gærblandingen og tilsæt hvedemel til dejen har en passende konsistens. Ælt den godt igennem.
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.
- Slå dejen ned og form til boller, lad dem hæve ca. 45 min. Pensl m. sojadrik, og bag v. 180 grader varmluft i ca. 30 min.
Tip: Dejen kan også med fordel laves dagen før og stilles på køl.Tages ud 1 time før den skal bages og form til brød. Lad det hæve en times tid v. stuetemperatur inden det bages i ovnen.