Drømmekagen er en klassiker og altid populær. I den plantebaserede udgave er æg erstattet af aquafaba (vand fra kogte kikærter), der kan piskes og give fylde på samme måde som æggehvide i dejen. For at tilføre mere næringsværdi, uden at påvirke den genkendelige smag og konsistens, valgte jeg at erstatte en tredjedel af hvedemelet med mandelmel, der giver mere protein og mineraler som jern, calcium, zink og magnesium. Ca. 2/5 af sukkeret i dejen er erstattet af dadler, der igen tilfører mere næringsværdi.
Toppingen er den klassiske, blot med vegansk fedtstof og sojadrik. Smagen er helt i top som vi kender den, og da jeg testede den på patienterne på Aalborg Universitetshospital var overraskede over at den smagte som klassikeren, og lignede fulstændig på udseende og konsistens. 

Ingredienser
Dej:
  • 200 g hvedemel
  • 100 g mandelmel
  • 150 g sukker
  • 90 g kikærtevand
  • Korn af ½ stang vanilje
  • 3 tsk bagepulver
  • 50 g vegansk margarine
  • 100 g dadler u. sten
  • 2 dl sojadrik, neutral
Topping:
  • 250 g brun farin
  • 100 g vegansk smør
  • 100 g kokosmel
  • Ca. ½ dl sojamælk, neutral
Fremgangsmåde
  1. Pisk kikærtevand grundigt til det skummer og hæver op. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen, så det bliver en fast skum.
  2. Blend dadler med sojamælk, til de er helt fintdelte. 
  3. Bland hvedemel og mandelmel m. vanilje og bagepulver. 
  4. Bland det med dadelmælken og smeltet vegansk margarine. 
  5. Vend forsigtigt det piskede kikærtevand og sukker i. 
  6. Hæld dejen i en form og bag v. 200 grader alm. ovn i ca. 25 min. 
  7. Når kagen er færdigbagt hældes kokos-topping på og kagen bages yderligere 5 min.
Vegansk drømmekage
Foto: Line Bloch Klostergaard, Aalborg Universitetshospital