Jordskokker er små, knudrede rodknolde med en lidt særegen smag. De skal have lidt modspil af syre, eksempelvis citronsaft, og krydderurter som fx timian.
Her har jeg anvendt dem i en suppe, hvor jeg også har tilsat lidt gule linser for at give mere protein og fyldighed til suppen. De gule linser har jeg valgt, fordi de let koger ud og passer farvemæssigt godt til jordskokkerne.
Som topping har jeg anvendt lynstegt savoykål samt udblødte chuffanødder (tigernuts) til at give noget knas. De kan med fordel hakkes groft, da de kan være lidt seje at tygge igennem. Vær dog opmærksom på, at de skal udblødes i 1-3 døgn før de kan anvendes. Har du dem ikke lige ved hånden, kan du istedet anvende fx. ristede græskarkerner, sojaristede mandler eller krydrede kikærter.
Suppen er med toppingen i sig selv ganske fyldig og mættende og du behøver ikke brød til, medmindre du er meget sulten…
Ingredienser
Opskrift til 4 personer
Suppe
- 160 g gule linser
- 1 stort løg (150 g)
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk rapsolie
- 1 kg jordskokker
- 1,4 l vand
- 1 kvist frisk timian
- 1 spsk grøntsagsbouillonpulver, eller ca. 2 terninger
- 1-2 spsk citronsaft
- Sort peber
- Evt. salt
Topping
- 200 g savoykål
- En knsp. salt.
- 120 g udblødte chuffanødder (tigernuts). Alternativt brug fx ristede græskarkerner, krydrede kikærter eller sojaristede mandler.
Fremgangsmåde
- Sæt chuffanødderne til udblødning min. 24 timer før de skal anvendes.
- Skyl linserne grundigt i flere hold vand for at fjerne evt. urenheder.
- Rens og skræl jordskokkerne og skær dem i tern.
- Hak løg og hvidløg mellemfint.
- Varm rapsolien i en stor gryde, og svits løg og hvidløg heri til løgene bliver klare, men ikke brænder på.
- Tilsæt jordskokkerne, de gule linser, bouillonpulver, timiankvist og hæld vandet ved.
- Lad det simre under låg i ca. 30 min.
- Imens suppen simrer, kan du tilberede toppingen: Rens og snit savoykål fint. Lynsteg det på en varm pande, til kålen falder lidt sammen og får let brunlige kanter. Giv et lille drys salt.
- Hak evt. chuffanødderne.
- Blend suppen med en stavblender til den er jævn og glat.
- Smag til med citronsaft, salt og friskkværnet sort peber.