Er der bestemte fødevarer du får det dårligt af at indtage, kan det være at du har en fødevareallergi eller en ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed.
Fødevareallergi
Fødevareallergi ses hyppigst hos små børn, hvor det, ifølge Astma-Allergi Danmark, anslås at optræde hos 5-7 % af børn under 3 år. Efter 3 års alderen vil mange vokse fra allergien. Det anslås at omkring 1-2 % af alle voksne har en fødevareallergi. Oftest ses allergi overfor mælkeprodukter, æg, jordnødder (peanuts), nødder, fisk og skaldyr.
Mælkeallergi forekommer hos 2-3% af børn de første leveår, men fra 3-årsalderen vil 90 % være vokset fra mælkeallergien. Ved 5-årsalderen er over halvdelen af børnene vokset fra æggeallergien. Har man derimod allergi overfor jordnødder eller fisk og skaldyr, er der en stor risiko for at den varer ved resten af livet.
Allergi kan give kraftige symptomer som stærk rødmen, udslæt, svien, hævelse og i værste fald hævelse og tillukning af luftveje, hvorfor man skal være ekstremt påpasselig med at undgå alt der kan indeholde bare bittesmå bestanddele af den fødevare man er allergisk overfor. I ekstreme tilfælde kan opstå anafylaktisk chok, hvor kroppen nærmest lukker ned og det er potentielt dødeligt uden hurtig behandling med adrenalinpen. Det er oftest de vedvarende allergier overfor jordnødder samt fisk og skaldyr der udløser så voldsomme reaktioner.
Ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed
Herunder regnes overfølsomhed overfor tilsætningsstoffer samt sygdommene cøliaki og laktosemalabsorption. Læs mere om cøliaki her og laktosemalabsoprtion her.
Diætbehandling ved fødevareallergi
Diætbehandling ved fødevareallergi kræver fuldstændig udelukkelse af de fødevarer man ikke kan tåle. Det kræver, at man lærer at læse varedeklarationer. En fødevare som mælk kan fx være skjult i mange ting, så det er ikke kun mælk og mejeriprodukter man skal undgå, men også være opmærksom på, at der kan være mælkebestandele i alt fra brød, kager og kiks, kødpålæg, chokolade, færdigretter mv.
Dernæst at sikre, at man ved at udelukke visse fødevarekilder ikke kommer til at udelukke indtaget af vigtige næringsstoffer, så man skal lære hvad der kan sættes i stedet for fx mælk og æg.
Det kan synes uoverskueligt og vanskeligt første gang man står i situationen, men du vil hurtigt lære hvilke fødevarer du skal undgå og hvilke du kan bruge i stedet. Fremvæksten af fx vegansk kost har også gjort mælke- og æggefrie alternativer mere almindelige i dagligvarebutikker, og man kan ved disse allergiformer med fordel gå efter mærkningen “vegansk”, da det garanteret er helt fri for nogen bestanddele af mælk eller æg.
Du er velkommen til at kontakte mig for at høre nærmere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.
Se priser og tilskudsmuligheder her