Chana Masala, kikærtecurry, er vel nok en af de største klassikere i det indiske køkken. Jeg tror ikke, at man kan finde en indisk restaurant der ikke har denne ret på menuen. Og så er den naturligvis helt vegansk i sin originale form.
En forholdsvis simpel ret, og du kan finde lynudgaver der kan laves hurtigt, og smager udmærket. Men vil du lade dine smagsløg gå i ekstase, må du give dig lidt tid med det indiske køkken. Denne udgave kræver lidt tid – men jeg lover dig – det er det hele værd, og du får autentisk indisk duft og stemning i dit køkken.
Krydderierne er altafgørende i det indiske køkken og det er en raffineret kogekunst udviklet igennem mange århundreder, uanset om det er retter udviklet til stormoguler og maharajaer eller til en simpel dahl i den fattige bondes køkken. Rækkefølge, tid, tør eller våd stegning – alt har afgørende indflydelse på smagen. Følg opskriften, lad være at springe noget over, og du bliver belønnet med måltid så fuglene synger.
Og er du krydderi-freak ligesom mig, laver du dine egne krydderiblandinger. Her finder du en opskrift på garam masala. Men det er også OK at bruge en færdigkøbt fra supermarkedet 🙂
Ingredienser
- 480 g kogte kikærter (svarende til 2 dåser)
- 6 tomater, medium størrelse
- Et stykke ingefær på ca. 5 cm, svarende til ca. 2 spsk når det er finthakket
- 6 fed hvidløg
- 1 grøn eller gul chili
- 2 spsk citronsaft
- 2 tsk rapsolie
- 1 mellemstort rødløg
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1/2 tsk gurkemeje
- 1/4-1/2 tsk cayennepeber
- 1/4 tsk bukkehornsfrø (asafetida)
- 2 tsk. garam masala
- 1/2 tsk sort salt (kala namak)
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 4 dl vand
- Frisk koriander til pynt
Fremgangsmåde
- Blend 120 g kogte kikærter med tomaterne, ingefær, hvidløg, chili og citronsaft til det er helt fint og glat. Tilsæt evt. lidt vand hvis nødvendigt for at få blenderen til at køre. Stil til side.
- Varm olien i en stor sautepande eller gryde ved middel varme. Tilsæt hakket løg og sauter til løget er blevet klart, men ikke brunet, ca. 5-6 min.
- Tilsæt derefter spidskommen, gurkemeje, cayennepeber, bukkehornsfrø og garam masala. Mix det hele godt sammen og lad det svitse yderligere ca .1 min.
- Tilsæt sort salt (kala namak)
- Tilsæt den blendede tomat-kikærte pure, og rør godt rundt. Lad det simre under et ikke tætsluttende låg i ca. 20 min. Rør et par gange undervejs. Tilsæt evt. lidt vand, hvis det er ved at koge fast. Det skal blive til en tykkere masse og må gerne “tørre ud” på siderne af panden/gryden.
- Tilsæt derefter resten af kikærterne, salt, sukker og rør godt rundt. Tilsæt resten af vandet. Læg låg på og lad det simre i 30-40 min.
- Server med frisk koriander, basmatiris eller naanbrød samt grøntsager eller frisk salat.