Tacosuppe er populær i USA og vinder efterhånden også mere udbredelse herhjemme. Også kendt som tortillasuppe eller måske bare mexicansk suppe. Og med god grund – den er spicy, fyldig og mættende, og i den vegansk udgave uden at være for tung. Bare utroligt velsmagende og med et dejligt kick af chili.
Ang. chili, så vurderer du selv styrken. Jeg kan godt lide den forholdsvis spicy, mens andre måske vil synes det er for meget – eller for lidt? Start hellere med en lille smule chili, og så kan du altid tilsætte mere efter din egen smag og behag.
Nogle anvender tortillachips – dem går jeg udenom, da de er for salte og olieholdige som en del af et hovedmåltid. Jeg anvender istedet tortillabrød (fuldkorn), som jeg har ristet i ovnen. Derved bliver de sprøde som chips og smager fantastisk til denne suppe.
Ingredienser
- 1 mellemstort løg, finthakket
- 3 fed hvidløg, finthakket
- 2 chili, mellem-styrke, finthakket
- 1 stor gulerod, skåret i små tern
- 1 rød peberfrugt, skåret i små tern
- 1 squash (ca. 320 g), skåret i små tern
- 130 g majskerner fra frost (2 dl)
- 480 g kogte, sorte bønner (2 dåser) – du kan også bruge kidney-, pinto- eller brune bønner.
- 800 g flåede, hakkede tomater (2 dåser)
- 8 dl vand
- Grøntsagsbouillon
- 1 spsk tørret oregano
- 1 tsk spidskommen
- 1/4 tsk røget paprika
- Friskkværnet sort peber
- Salt
Tilbehør
- 4 fuldkornstortilla, skåret i små trekanter og ristet i ovnen
- 1 avocado, skåret i skiver
- 1 limefrugt, skåret i kvarte
- Frisk koriander eller persille
- Evt. vegansk yoghurt eller cashewdressing
Fremgangsmåde
- Sæt bønnerne i blød dagen før (min. 12 timer), og kog efterfølgende 1,5 time.
Bruger du bønner fra dåse, hælder du vandet fra og skyller dem godt. Stil til afdrypning. - Rens og snit alle grøntsagerne, hvidløg og chili og afmål majskernerne.
- Svits løg, chili og hvidløg i lidt vand i en tykbundet gryde, eller brug alternativt lidt olivenolie.
- Når løgene er klare, tilsættes de øvrige grøntsager, som svitses ved middel varme til de afgiver væde, ca. 4-5 min.
- Tilsæt de flåede tomater, krydderier, vand, grøntsagsbouillon (pulver eller terning svarende til mængden af vand).
- Kog op og lad det simre under låg i ca. 30 min.
- Imens kan du tilberede de hjemmeladede tortillachips: Skær tortillabrødene ud i små firkanter, og fordel dem på 2 bageplader beklædt med bagepair. Bag i ca. 10 min. ved 180 grader varmluft, eller til de er sprøde.
- Efter at suppen har simret i ca. 30 min., tilsættes majskerner og sorte bønner. Lad det gennemvarme.
- Smag til med salt og friskkværnet sort peber.
- Server rygende varm med saft af lime, avocadoskiver, hjemmelavede tortillachips, friske krydderurter og evt. vegansk yoghurt eller cashewdressing.